A Nagy-Galla piramisa

A Galla kissé havas csúcsán

A Nagy-Galla egy igen impozáns kinézetű-hegy, háromszög alakú csúcsát sok helyről felfedezhetjük ha a Nyugat-Börzsönyben túrázunk. Annyira azért nem magas, hogy mindig ilyen havas legyen, ezzel a látvánnyal csak télen fogsz találkozni.

Nem csak távolról érdemes megszemlélni, ha már ott van fel is kell rá mászni, nem fogod megbánni. Maga a hegy két egymástól elkülönülő csúcsból áll. A fő csúcs egy kicsit erdősebb, a mellék csúcs pedig kopárabb sziklásabb. A két magaslatot egy kicsi de meredek oldalú nyereg köti össze. Természetesen mindkettőt meg kell mászni, már csak becsületből is, ha már egyszer ott vagyunk. Persze elég egy fényképet beküldeni.

Hogy készüljek?

Hasznos öltözködési tanácsok, és felszerelés tippek erre a túrára. Milyen eszközök kellenek a gondtalan természetjáráshoz? 

Mit vigyek?

Érdemes előre átgondolni, mennyi élelmet viszel magaddal, és mennyi időt fogsz eltölteni a túrán. Mennyi folyadék legyen nálad, és hol találsz vízvételi lehetőséget?

Merre menjek?

Néhány különböző nehézségű útvonal ajánlat arra az esetre, ha meglátogatnád ezt a helyet és szereted előre megtervezni a programot erőnlétednek megfelelően.

Öltözék, felszerelés a Nagy-Galla meglátogatásához

Szükséges ruházat

Réteges, időjárásnak megfelelő túra ruházat, esőkabát. A környéken előfordulnak patak átkelések, vízálló cipőben induljunk neki

Hasznos eszközök, felszerelések

Túrabot mindenek felett! Jó hasznát fogod venni a patakvölgyben és a hegyoldalakon is. A kilátópontra vigyél távcsövet. Figyelj rá, hogy a hegy délkeleti oldala, ahol a rét van, nagyon meredek. A hegy északi oldalán lévő Piribék tisztás felől hosszabb egybefüggő meredek felmászás várható. A déli oldalán található Galla tisztás felől először a nyeregbe jutsz fel, és innen mászható a két csúcs. Innen sem lesz kevesebb a szint, de tagoltabb az útvonal.

Tavaszi virágok

Élelem, folyadék, szükséges vízkészlet

Milyen élelmet vigyek?

A Galla környékén nem találsz tűzrakó helyeket vagy turista pihenőket. Hideg élelmet hozz magaddal a túrára.

Mennyi vízre lesz szükségem?

Fejenként egy – másfél liter vízzel kell készülni, ha elbírod és szükséged van rá, hozz többet is.

Vízvételi lehetőségek az út során…

A hegy környékén nincs forrás. Vízvételi lehetőségek a csak a túra kezdetét képező településeken vannak.

A Nagy-Galla megközelítése

A Nagy-Galla itt található! Két lehetőség is akad, az egyik Márianosztra felől, ez a rövidebbik útvonal. Másik lehetőség Ipolydamásd felől egy hosszabb túrát bejárva, melynek leírását megtalálod az alábbi ajánlóban.

Ajánlott útvonal a Mozgásvilág támogatásával

Pontos túraleírás letölthető GPX állománnyal

Töltsd le MOST!