Gráciák bérce

Gráciák bérce

A Gráciák bérce egy nem túl magas, de igen vadregényes sziklapárkány a Vértesben. Jelzett turistaút nem vezet ide, de ösvényeken több irányból is megközelíthetjük. A Vértesről csak azért beszélhetünk hegységként, mert a környezte síkságából hirtelen emelkedik ki.

A legmagasabb pontja sem éri el az 500 méteres magasságot, de fő alkotóeleme a dolomit elősegítette, hogy területén meredekebb hegyoldalak, sziklás letörések keletkezzenek. Ennek a helynek a felkeresésével esszenciálisan érzékelheted a Vértes hangulatát. Csak ülj le a kövekre és szívd magadba a nyugalmat, és a szelíden hullámzó dombok látványát. Tavasszal számos virágot felfedezhetsz a szirten, sőt ha jókor érkezel, medvehagymával is találkozhatsz.

Hogy készüljek?

Hasznos öltözködési tanácsok, és felszerelés tippek erre a túrára. Milyen eszközök kellenek a gondtalan természetjáráshoz? 

Mit vigyek?

Érdemes előre átgondolni, mennyi élelmet viszel magaddal, és mennyi időt fogsz eltölteni a túrán. Mennyi folyadék legyen nálad, és hol találsz vízvételi lehetőséget?

Merre menjek?

Néhány különböző nehézségű útvonal ajánlat arra az esetre, ha meglátogatnád ezt a helyet és szereted előre megtervezni a programot erőnlétednek megfelelően.

Öltözék, felszerelés a Gráciák bérce meglátogatásához

Szükséges ruházat

Ezen a helyen nincsenek extrém nehézségű lejtők, vagy nehezen járható útvonalak, ezért elég egy kényelmes túra vagy sportcipő a megközelítéséhez. Csapadékosabb, nedvesebb, vagy havas időben azért legyen a lábbelid vízálló. Öltözéked legyen az évszaknak megfelelő réteges, és soha ne felejtsd otthon az esőkabátot sem.

Hasznos eszközök, felszerelések

A Gráciák bérce környékén attól függően, hogy mekkora útvonalat jársz be, számos kilátópontot és egyéb látványosságot fedezhetsz fel. Ha már a navigáció ott van a telefonodon, érdemes növényhatározót is telepíteni rá. A túra előtt pedig fedezd fel a környékbeli szép helyeket az internet segítségével. Megsúgom, a közeli Vitányvár se egy elhanyagolható helyszín! Egy jó távcsővel el lehet matatni odafent a sziklán.

Élelem, folyadék, szükséges vízkészlet

Milyen élelmet vigyek?

Függhet a hangulatodtól, hogy szendvicset, vagy csak rágcsálni való műzlit, magvakat viszel magaddal. A környéken a Szép Ilonka forrásnál találsz tűzrakóhelyet. Ha előzőleg meggyőződtél róla, hogy nincs érvényben tűzgyújtási tilalom, akkor készülhetsz egy kis piknikezésre is. Illetve ha Szárliget felől közelítesz, akkor Csákányospusztán hideg-meleg ételekkel vár a Csákányosi Piknik terasz, a Vértes Kapuja rendezvényközpont jóvoltából.

Mennyi vízre lesz szükségem?

Mindenképpen legyen fejenként egy liter víz a kulacsban, ha melegebb az idő, számolhatsz többel is. Legközelebbi települések, ahol vízhez jutsz, Szárliget, Csákányospuszta, Felsőgalla vagy Vértessomló.

Vízvételi lehetőségek az út során…

A Szép Ilona forrásból lehet a közelben vizet szerezni, az I. Béla forrás vize nem iható.

A Gráciák bérce megközelítése

A Gráciák bérce fentebb említett Vértessomló, Felsőgalla vagy Szárliget településekről a legrövidebben megközelíthető. A szikla a Tatabányáról Csákvárra vezető zöld jelzés és a Közép-Dunántúli piros jelzések találkozása közelében van. A zöld jelzésről meredeken fel kell mászni, a pirosról szintben kikanyarodik az ösvény, innen könnyebben megközelíthető.

Ajánlott útvonal a Mozgásvilág támogatásával

Pontos túraleírás letölthető GPX állománnyal

Töltsd le MOST!