A Sóskúti kálvária domb titka

A Tűzköves-hegy mini rezervátumai

A Sóskúti kálvária igazi titkokat tartogat! Budapesttől nem messze egy meglepően szép domb tetőn már a kilátás felett is elidőzhetünk, de akkor még semmit nem tudunk arról, hogy milyen történelmi emlékhely felett állunk.

Ezen a dombon át futott egy Római kori út, a hegy gyomrában pedig a 70 méter hosszú Zelezna Baba barlang rejtőzködik, amely egy fokozottan védett barlang, régészeti szempontból értékes emlékek, cserepek kerültek elő innen.

Két legenda is kirajzolódik a helyi történetekből, az egyik, hogy a barlangon keresztül el lehetett jutni a 15 km-el arrébb lévő Etyekre a föld alatt, a másik pedig, hogy a hegy oldalába vájt méretes üregekből vágták ki azokat a kőtömböket, melyek a Lánchídi oroszlánok alapjául szolgáltak.

Hogy készüljek?

Hasznos öltözködési tanácsok, és felszerelés tippek erre a túrára. Milyen eszközök kellenek a gondtalan természetjáráshoz? 

Mit vigyek?

Érdemes előre átgondolni, mennyi élelmet viszel magaddal, és mennyi időt fogsz eltölteni a túrán. Mennyi folyadék legyen nálad, és hol találsz vízvételi lehetőséget?

Merre menjek?

Néhány különböző nehézségű útvonal ajánlat arra az esetre, ha meglátogatnád ezt a helyet és szereted előre megtervezni a programot erőnlétednek megfelelően.

Öltözék, felszerelés a Sóskúti kálvária megmászásához

Szükséges ruházat

A Sóskúti kálvária domb a faluból negyed órás sétával elérhető, és nem is túl meredek. Viszont ha már ide látogatunk akkor érdemes egy körtúrát tenni, ahol felfedezhetjük a környéket, és meglátogathatjuk a Peca-tavat is. A domb és a környék bejárása nem nehéz, a sziklához lemászni a hegy oldalában viszont több tapasztalatot és csúszásmentes lábbelit igényel. Évszaknak megfelelő ruházat és egy esőkabát sosem árt.

Hasznos eszközök, felszerelések

A túrán jó kilátóhelyet a dombtetőn találsz, érdemes fényképezőgépet, látcsövet vinni. A Brenta-patak mentén füves terepen és szélesebb szekér utakon közlekedünk, itt lehetnek sárosabb, csúszósabb részek. Túrabotot érdemes vinni.

Kálvária nagy szikla

Élelem, folyadék, szükséges vízkészlet

Milyen élelmet vigyek?

A túra útvonala csak a kiindulóponton érinti Sóskutat, itt találsz vízvételi lehetőséget és élelem vásárlási lehetőséget is. Féltávon a Peca tónál ne számíts se ivóvízre, se büfére, mert csak egy ideiglenes büfé kocsi szokott ott állni, amely nem biztos, hogy mindig ott van. Egy napi ivóvíz és hideg élelem legyen nálad.

Mennyi vízre lesz szükségem?

Fontos, hogy minden túrázónál legyen egy – másfél liter víz, ha gyerekekkel mész akkor náluk is, mert – különösen meleg időben – a megosztott vízkészletek hamar elfogynak. A hosszú túrán ez különösen fontos, és az is, hogy előre tájékozódj, meddig kell beosztani, hol tudsz utánatölteni.

Vízvételi lehetőségek az út során…

Sóskúton tudsz folyadékhoz jutni a Boltokban. Máshol nincs vízvételi lehetőség, így a túra elején és végén tudsz folyadékot pótolni.

A Sóskúti kálvária megközelítése

A Kelenföldről induló Sóskúti busszal utazhatsz ide, illetve autóval Biatorbágyon át, vagy az M7-es autópálya Sóskúti leágazásán keresztül

Ajánlott útvonal a Mozgásvilág támogatásával

Pontos túraleírás letölthető GPX állománnyal

Töltsd le MOST!