A Salföldi kolostorrom

A salföldi pálos kolostorrom

A salföldi kolostorrom az erdőben viszonylag közel van több településhez is, és mégis olyan vadregényes hangulata van, mintha valahol mélyen a vadonban húzódna meg.

Körbe sétálod, egy kicsit elmerengsz a fények játékán és máris évszázadok távlatába repülsz vissza, és látod magad előtt, ahogy a hajdan itt élő szerzetesek a napi feladataik után járnak. Zajlik az élet az akkor még ép falak között, Valaki vizet hoz a kútról, és a harang is megkondul halkan, hangja a szélbe vész.

Van hová visszamerengeni, hisz a templom már az 1200-as években is állt, a kolostort az 1400-as években építették hozzá. Csupa sejtelem és talány, egy egész regény kerekedne itt hamar, ha sokáig üldögélnél itt. A salföldi kolostorrom kellemes célpont egy jó kiránduláshoz!

Hogy készüljek?

Hasznos öltözködési tanácsok, és felszerelés tippek erre a túrára. Milyen eszközök kellenek a gondtalan természetjáráshoz? 

Mit vigyek?

Érdemes előre átgondolni, mennyi élelmet viszel magaddal, és mennyi időt fogsz eltölteni a túrán. Mennyi folyadék legyen nálad, és hol találsz vízvételi lehetőséget?

Merre menjek?

Néhány különböző nehézségű útvonal ajánlat arra az esetre, ha meglátogatnád ezt a helyet és szereted előre megtervezni a programot erőnlétednek megfelelően.

Öltözék, felszerelés a salföldi kolostorrom meglátogatásához

Szükséges ruházat

Egy napos túrára szerencsére nem kell sok holmit vigyél, mindenképpen fontos az évszaknak és időjárásnak megfelelő réteges öltözet, és esőréteg akkor is, ha szép időt jósolnak. Salföld környékén eléggé homokos-löszös a talaj, az ösvények süppedősen homokosak ez nem csak nedves időben jelent sarat, száraz állapotában is hamar a szandálba jut. Érdemes zárt cipőben nekiindulni. Ha hosszabb útvonalat választasz, akkor bakancsban. 

Hasznos eszközök, felszerelések

A hosszabb útvonalakon túrabot ajánlott, és mivel nincs sok holmi, így érdemes fényképezőgépet, távcsövet is bekészíteni, a Salföldi kilátóból jól használhatóak. A Salföld majorban a bivalyok sincsenek mindig a megfigyelőhelyhez közel, ott is elkél a távcső.

Virsli sütés a tábortűz fölött

Élelem, folyadék, szükséges vízkészlet

Milyen élelmet vigyek?

A túra hosszától nagyban függ, hogy mennyi élelemmel készülsz. Szendvicsek, gyors energiaforrásként használható müzli és protein szeletek, olajos magvak mindig jól jönnek az úton. Ha olyan az idő, és nincs tűzgyújtási tilalom sem, akkor érdemes egy kis piknikezésre is csomagolni a kolostornál vannak tűzrakó helyek, ahol szalonnát vagy bármi mást süthetünk.
Választható egy kényelmesebb megoldás is, Salföldön a Pajta galéria étteremben remekül lehet ebédelni, vacsorázni.

Mennyi vízre lesz szükségem?

Fontos, hogy minden túrázónál legyen egy – másfél liter víz, ha gyerekekkel mész akkor náluk is, mert – különösen meleg időben – a megosztott vízkészletek hamar elfogynak. A hosszú túrán ez különösen fontos, és az is, hogy előre tájékozódj, meddig kell beosztani, hol tudsz utánatölteni.

Vízvételi lehetőségek az út során…

Salföldön a majorban működik büfé, ahol vásárolhatunk és vizet is tudunk kérni. A Faluban több helyen is találunk közkutakat. A hosszabb túrán Káptalantótiban juthatsz vízvételi lehetőséghez. Az út nem érinti a falu belső részeit, de kis kitérővel megoldható. A Folly arborétumban szintén kérhetsz kulacs töltést, itt nagyon finom borokat is kóstolhatsz, amit előzetes bejelentkezéssel megtehetsz a Sabar borház teraszán is Káptalantótiban.

A salföldi kolostorrom megközelítése

A salföldi kolostorrom legjobban Salföld településről közelíthető meg. Autóval a Salföld major környékén lehet parkolni, vagy a Pajta étterem mellett. Busszal Tapolcáról, vagy Badacsonytördemicről tudunk ide utazni.

Ajánlott útvonal a Mozgásvilág támogatásával

Pontos túraleírás letölthető GPX állománnyal

Töltsd le MOST!