Köröslyuk-barlang

Köröslyuk-barlang

Köröslyuk-barlang. Hát nem mindennapi már a neve sem. Pedig nem ezért érdekes. A Körösökhöz nincs köze, a nevét a közeli Körös-bércről kapta. A Bükk-fennsíkon, 940 méter magasságban van a bejárata és ezzel Magyarország legnagyobb tengerszint feletti magasságában található barlangja.

Belülről szabadon bejárható, 40 méter hosszú barlang, a mennyezetén van egy jókora beszakadás. Ásatások során barlangi medve és barlangi oroszlán csotjait találták meg. Meglátogatása közben felfedezhetjük az Olasz-kaput is, amely egy sziklaszoros a közelben, érdekessége, hogy a hajdani kisvasút nyomvonalához törte át 1918-ban Thurzó Gáspár irányítása alatt 18 olasz hadifogoly gyakorlatilag kézi erővel. Innen pedig meghódítható a Szilvási-kő is amely 2018 óta – a pontosabb méréseknek köszönhetően – a Bükk-hegység legmagasabb pontja.

Hogy készüljek?

Hasznos öltözködési tanácsok, és felszerelés tippek erre a túrára. Milyen eszközök kellenek a gondtalan természetjáráshoz? 

Mit vigyek?

Érdemes előre átgondolni, mennyi élelmet viszel magaddal, és mennyi időt fogsz eltölteni a túrán. Mennyi folyadék legyen nálad, és hol találsz vízvételi lehetőséget?

Merre menjek?

Néhány különböző nehézségű útvonal ajánlat arra az esetre, ha meglátogatnád ezt a helyet és szereted előre megtervezni a programot erőnlétednek megfelelően.

Öltözék, felszerelés a Köröslyuk-barlang meglátogatásához

Szükséges ruházat

Réteges, időjárásnak megfelelő túra ruházat, esőkabát. A helyszín a Bükk-fennsíkon található, Bánkút felől, vagy a Szilvásvárad felől érkező autóut Olasz-kapui parkolójától kis szintkülönbséggel megközelíthető. Nincs szükség extra felszerelésre.

Hasznos eszközök, felszerelések

Ezen a túrán nincsenek meredek szintes szakaszok, kényelmes erdei sétára készüljünk. A fényképező ne maradjon otthon.

Szilvási kő

Élelem, folyadék, szükséges vízkészlet

Milyen élelmet vigyek?

A környéken semmilyen élelmiszer forrás nem található, de vízforrás sem. A túrára hozz magaddal megfelelő mennyiségű élelmet. A legközelebbi étterem a Bánkúti turistaházban, és a fölötte található Fehér-sas panzióban van.

Mennyi vízre lesz szükségem?

Fejenként egy – másfél liter vízzel kell készülni, ha elbírod és szükséged van rá, hozz többet is.

Vízvételi lehetőségek az út során…

Nincsenek források a környéken, mindenképpen sok ivóvízzel kell készülni.

A Köröslyuk-barlang megközelítése

A Köröslyuk-barlang itt található! Leghamarabb Bánkút felől megközelíthető.

Ajánlott útvonal a Mozgásvilág támogatásával

Pontos túraleírás letölthető GPX állománnyal

Töltsd le MOST!