Gerennavár

Gerennavár kilátópont a távolban a Bélkővel

A Gerennavár név egy ősi földvár maradványait takarja a Szilvásváradi Szalajka-völgy fölött. Bár a megfelelő parkolójegy megvásárlásával akár a hegytetőig is autózhatunk, mégis inkább a gyalogos megközelítést javaslom, amely során egy szép erdei úton még a Millenniumi kilátót is útba ejthetjük.

A földvár maradványaitól pedig káprázatos kilátás tárul a szemünk elé, körbe tekinthetünk az Istállóskő tömbjétől, a Bélkő csúcsán át a Mátra távoli vonulatáig, egyszerűen lenyűgöző. Arról, hogy miként pusztult el a vár, sajnos nem lehet tudni, de ami biztos: Mátyás király vadászkastélyaként funkcionált. Lefelé pedig akár a Szalajka vízesést is útba ejthetjük. Figyelem, hétvégén jóidőben komoly forgalom lehet.

Hogy készüljek?

Hasznos öltözködési tanácsok, és felszerelés tippek erre a túrára. Milyen eszközök kellenek a gondtalan természetjáráshoz? 

Mit vigyek?

Érdemes előre átgondolni, mennyi élelmet viszel magaddal, és mennyi időt fogsz eltölteni a túrán. Mennyi folyadék legyen nálad, és hol találsz vízvételi lehetőséget?

Merre menjek?

Néhány különböző nehézségű útvonal ajánlat arra az esetre, ha meglátogatnád ezt a helyet és szereted előre megtervezni a programot erőnlétednek megfelelően.

Öltözék, felszerelés a Gerennavár meglátogatásához

Szükséges ruházat

Réteges, időjárásnak megfelelő túra ruházat, esőkabát. Az ösvény tanösvén yjellegű, jól kiépített, nincsenek meredek részek. A kilátótól a várig aszfaltos úton kell haladni, kényelmes gyaloglásra alkalmas cipő ajánlott.

Hasznos eszközök, felszerelések

Vigyünk magunkkal bármit, amivel a tájat megörökíthetjük, legyen az fényképez, vagy távcső, persze utóbbi az emlékek megörökítésében hasznos.

Úton a Gerennavár felé

Élelem, folyadék, szükséges vízkészlet

Milyen élelmet vigyek?

Szilvásváradon és a Szalajka-völgyben egymást érik az éttermek, halsütők, büfék, a sétához csak energiát adó magvak műzlik kellhetnek.

Mennyi vízre lesz szükségem?

Fejenként egy – másfél liter vízzel kell készülni, ha elbírod és szükséged van rá, hozz többet is.

Vízvételi lehetőségek az út során…

Vizet csak a völgyben lehet szerezni, út közben nincsenek források.

A Gerennavár megközelítése

A Gerennavár itt található! Szilvásváradról a tanösvényen megközelíthető.

Ajánlott útvonal a Mozgásvilág támogatásával

Pontos túraleírás letölthető GPX állománnyal

Töltsd le MOST!