Gulicska-szirt

Gulicska-szirt

Lillafüred és Felső-Hámor felett a Fehérkő fényét és ragyogását utól nem érve, de kilátásban annál inkább vetekedve magaslik a Gulicska-szirt, ahová több útvonalon is feljuthatunk. Illetve le is, ha az ereszkedést jobban kedveljük.

Felső-Hámor felől a zöld kereszt jelzésen, Diósgyőr – Csanyik-völgy felől a zöld jelzésen mászhatjuk meg a Puskaporos, majd a Gulicska oldalát. Ejtsünk szót a lemenetről is, éppenséggel a Lillafüredi libegővel is felmehetünk a hegyre, és onnan lefelé ereszkedve is megközelíthetjük a szirtet. A kilátás melett némi sziklákon lépdeléssel megnézhetjük a Gulicska-üreget is, ami a szirt alatt található 3 méter mély barlang fülke. Kis mérete ellenére sok őrskori lelet került elő innen is.

Hogy készüljek?

Hasznos öltözködési tanácsok, és felszerelés tippek erre a túrára. Milyen eszközök kellenek a gondtalan természetjáráshoz? 

Mit vigyek?

Érdemes előre átgondolni, mennyi élelmet viszel magaddal, és mennyi időt fogsz eltölteni a túrán. Mennyi folyadék legyen nálad, és hol találsz vízvételi lehetőséget?

Merre menjek?

Néhány különböző nehézségű útvonal ajánlat arra az esetre, ha meglátogatnád ezt a helyet és szereted előre megtervezni a programot erőnlétednek megfelelően.

Öltözék, felszerelés a Gulicska-szirt meglátogatásához

Szükséges ruházat

Réteges, időjárásnak megfelelő túra ruházat, esőkabát. Szintek, meredekebb lejtők vannak a környéken, egy túrabot nem árt a stabil közlekedéshez.

Hasznos eszközök, felszerelések

Mindegy hogy lentről vagy fentről közelítjük meg a szirtet, a hegyoldal viszonylag meredek, mindkét irányban jól jön egy kényelmes, jó tapadással bíró magaszszárú túrabakancs, és egy stabilitást segítő túrabot.

Gulicska-szirt megközelítés

Élelem, folyadék, szükséges vízkészlet

Milyen élelmet vigyek?

A túra során több helyen is találkozunk büfékkel, vagy akár éttermekkel is, Lillafüreden számos halsütő, és lángoosos van, de fent a hegyen a Libegő felső állomásán is van működő büfé, sőt a Fehérkőlápai turistaházban is lehet szerencsénk.

Mennyi vízre lesz szükségem?

Fejenként egy – másfél liter vízzel kell készülni, ha elbírod és szükséged van rá, hozz többet is.

Vízvételi lehetőségek az út során…

Víz és egyébb innivaló beszerzése lehetséges a településen, a turistaházban és a hegyi büfékben egyaránt. A Fehérkő közelében található 2 forrás is, az egyik a Hajnalka forrás, amelyben alig található víz, és a Szent István forrás, ami viszont bővebb vizű, ez a turistaház közelében van.

A Gulicska-szirt megközelítése

A Gulicska-szirt itt található! Leghamarabb Felső-hámorból lehet megközelíteni.

Ajánlott útvonal a Mozgásvilág támogatásával

Pontos túraleírás letölthető GPX állománnyal

Töltsd le MOST!