Felső-Forrás-barlang

Felső-Forrás-barlang bejárata

A Felső-Forrás-barlang egy igen izgalmas látványosság. Egy inaktív forrás barlang a Garadna-völgy északi oldalán található Dolka-gerinc mögötti völgy kezdetén, amely szintén innen kapta a nevét, nem meglepő módon Felső-Forrás-völgy.

Hajdan a Kaszás-réten található víznyelő, a Lilla-barlang vize tört itt a felszínre, amely mostanra másfelé terelődött, és a völgyben jóval lentebb található Felső-forrásban tör ismét a felszínre. Mivel a patak ismert helyen tűnik el a föld alatt és lentebb ismét megjelenik, így ez egy búvó patak, ami egy érdekes természeti jelenség. A Felső-forrás-barlang egy kisssé meredek hegyoldalban található, egy oldalösvényen elérhető, és belülről is megnézhető. A mennyzeten több ponton is nyilások találhatók, ahol betör a felszínről a fény.

Hogy készüljek?

Hasznos öltözködési tanácsok, és felszerelés tippek erre a túrára. Milyen eszközök kellenek a gondtalan természetjáráshoz? 

Mit vigyek?

Érdemes előre átgondolni, mennyi élelmet viszel magaddal, és mennyi időt fogsz eltölteni a túrán. Mennyi folyadék legyen nálad, és hol találsz vízvételi lehetőséget?

Merre menjek?

Néhány különböző nehézségű útvonal ajánlat arra az esetre, ha meglátogatnád ezt a helyet és szereted előre megtervezni a programot erőnlétednek megfelelően.

Öltözék, felszerelés a Felső-Forrás-barlang meglátogatásához

Szükséges ruházat

Réteges, időjárásnak megfelelő túra ruházat, esőkabát. Szintek, meredekebb lejtők vannak a környéken, egy túrabot nem árt a stabil közlekedéshez. A Felső-forrás-völgy felső része meredek, csúszós időben nehezen járható.

Hasznos eszközök, felszerelések

A barlang a Felső-forrás-völgy tetején található, de akkor is érintünk meredek részeket, ha a Hámori-tótól közelítjük meg a Kaszás-rét felől. Magasszárú, bokát jól fogó, jól tapadó bakancs mindenképpen szükséges. A bokrokba, fákba is lehet kapaszkodni, de azért egy túrabot se jön rosszul.

Hámori-tó

Élelem, folyadék, szükséges vízkészlet

Milyen élelmet vigyek?

Lillafüreden számos büfé és halsütő működik, ahol táplálékhoz jutunk, de azért nem árt ha viszünk magunkkal élelmet is, ha az egész Felső-forrás völgyet végig akarjuk járni. Némi műzli, magkeverék sem jöhet rosszul.

Mennyi vízre lesz szükségem?

Fejenként egy – másfél liter vízzel kell készülni, ha elbírod és szükséged van rá, hozz többet is.

Vízvételi lehetőségek az út során…

A Kaszás-rét forrásai és a Felső-forrás vizei csak saját felelősségre fogyaszthatóak, így a völgy felső részén nincs vízvételi lehetőség. Lentebb a völgy alsó részén kis kitérővel meglátogathatjuk a Flóra-forrást, ahol viszont nagyon finom iható vizet találunk.

A Felső-Forrás-barlang megközelítése

A Felső-Forrás-barlang itt található! Leghamarabb a Hámori-tó felső végétől lehet megközelíteni.

Ajánlott útvonal a Mozgásvilág támogatásával

Pontos túraleírás letölthető GPX állománnyal

Töltsd le MOST!