Zuvár a titokzatos

Zuvár kilátás

Zuvár egy rég elpusztult vármaradvány, a középkori Ódamásd település egykori vára. A hegycsúcson az árkok és a falak maradványait felfedezhetjük, de ezek már inkább csak gödrök és buckák.

Megmászni viszont mindenképp érdemes, már csak azért is, mert a délkeleti oldalon a csúcs közelében található rétről mesés kilátás nyílik a Dunakanyar felé és a Börzsöny déli hegyvidékére. Maga Ódamásd sem létezik már, a hegy alatti nyeregben nincs már település, viszont igen kellemes kirándulóhely a Misa-réti patak mentén.

Hogy készüljek?

Hasznos öltözködési tanácsok, és felszerelés tippek erre a túrára. Milyen eszközök kellenek a gondtalan természetjáráshoz? 

Mit vigyek?

Érdemes előre átgondolni, mennyi élelmet viszel magaddal, és mennyi időt fogsz eltölteni a túrán. Mennyi folyadék legyen nálad, és hol találsz vízvételi lehetőséget?

Merre menjek?

Néhány különböző nehézségű útvonal ajánlat arra az esetre, ha meglátogatnád ezt a helyet és szereted előre megtervezni a programot erőnlétednek megfelelően.

Öltözék, felszerelés a Zuvár meglátogatásához

Szükséges ruházat

Réteges, időjárásnak megfelelő túra ruházat, esőkabát. A patakvölgyben előfordulhatnak sáros, csúszós részek, eső után vagy havas időben ez a hegy oldalaira is vonatkozik. Fontos kiemelni, hogy csúszás biztos és vízálló lábbeliben induljunk el.

Hasznos eszközök, felszerelések

Túrabot mindenek felett! Jó hasznát fogod venni a patakvölgyben és a hegyoldalakon is. A kilátópontra vigyél távcsövet. Figyelj rá, hogy a hegy délkeleti oldala, ahol a rét van, nagyon meredek. Csúszós, esős időben inkább az északnyugati oldalról mászd meg.

Vasutas forrás

Élelem, folyadék, szükséges vízkészlet

Milyen élelmet vigyek?

Nem kifejezetten piknikezős vidék. A vasutas forrásnál van pihenőhely, de tüzet rakni itt nem érdemes. Vagy készülj hideg élelemmel, vagy hozz magaddal gázfőzőt és edényeket egy kis tábori étek elkészítéséhez.

Mennyi vízre lesz szükségem?

Fejenként egy – másfél liter vízzel kell készülni.

Vízvételi lehetőségek az út során…

A hegy alatti Vasutas-forrásból tudsz vizet pótolni. Csak ez az egy vízvételi lehetőség van.

A Zuvár megközelítése

A Zuvár itt található! Két lehetőség is akad, az egyik Márianosztra felől, ez a rövidebbik útvonal. Másik lehetőség Ipolydamásd felől egy hosszabb túrát bejárva, melynek leírását megtalálod az alábbi ajánlóban.

Ajánlott útvonal a Mozgásvilág támogatásával

Pontos túraleírás letölthető GPX állománnyal

Töltsd le MOST!