Kőszirt…. ez a Kőszirt kőszirt… de tényleg!

Kőszirt

Kőszirt! Jó dolog felfedezni olyan látványos helyeket, ahová nem vezet jelzett ösvény. Így van ez most is, ahogy megmásszuk Diósjenő fölött a Kőszirtet, amelynek félreérthetetlen módon a neve is ez.

A Závoz-nyeregig több féle útvonalat is választhatsz, például a Diósjenői tanösvényt is a vadasparktól. Utána viszont egy jelzetlent kell követned, míg el nem éred a sziklákat. Több kis ösvény vezet oldal irányban a sziklák felé, de ne csábulj el, a hegytetőről lehet a legkönnyebben kicsit lefelé megközelíteni a kilátó pontot.

Hogy készüljek?

Hasznos öltözködési tanácsok, és felszerelés tippek erre a túrára. Milyen eszközök kellenek a gondtalan természetjáráshoz? 

Mit vigyek?

Érdemes előre átgondolni, mennyi élelmet viszel magaddal, és mennyi időt fogsz eltölteni a túrán. Mennyi folyadék legyen nálad, és hol találsz vízvételi lehetőséget?

Merre menjek?

Néhány különböző nehézségű útvonal ajánlat arra az esetre, ha meglátogatnád ezt a helyet és szereted előre megtervezni a programot erőnlétednek megfelelően.

Öltözék, felszerelés a Kőszirt meglátogatásához

Szükséges ruházat

Réteges, időjárásnak megfelelő túra ruházat, esőkabát.

Hasznos eszközök, felszerelések

A terep a kitett helyszín ellenére sem túl nehéz, azért a túrabot nem árt. A sziklát csak csúszásbiztos lábbeliben közelítsd meg. Jeges időben pedig nem ajánlott a szélére menni. Ha tanösvényezel is közben, érdemes a neten előre elolvasni a tematikát. A környéken nem rég medve nyomokat találtak. Közlekedj körültekintően!

Alattunk a Závoz-nyereg

Élelem, folyadék, szükséges vízkészlet

Milyen élelmet vigyek?

Hideg élelem, műzli, protein szelet, magkeverék, egyéb rágcsa hasznos lehet. Diósjenőn több vendéglátó hely is működik egy kiadós körtúra után visszatérve.

Mennyi vízre lesz szükségem?

Fejenként egy – másfél liter vízzel kell készülni, ha elbírod és szükséged van rá, hozz többet is.

Vízvételi lehetőségek az út során…

A hegy lábánál a Závoz-nyeregtől nem messze a Kámor-hegy felé a sárga jelzés mentén van a Kun-forrás, a Tanösvényen pedig felkeresheted a Gál-kutat a Mázsa-ház állomástól nem messze.

A Kőszirt megközelítése

A Kőszirt itt található! A Diósjenői tanösvény Závoz-nyergi állomásától lehet felmászni a hegyoldalon egy jelzetlen ösvényen. Ehhez a helyszínhez két túraajánló is elérhető!

Ajánlott útvonal a Mozgásvilág támogatásával

Pontos túraleírás letölthető GPX állománnyal

Töltsd le MOST!