Gerencsér-vár

Gerencsér-vár

A Gerencsér-vár napjainkban egy nyugodt erdei helyszín! De lehet izgalmas is! A tatárjárás után épült vár romja az erdőben? Itt még a szent korona is megfordult egyszer 1440-ben, mikor Luxemburgi Erzsébet magyar királyné ellopatta a koronát, hogy fiának megszerezze.

Hát kell ennél több izgalom? Persze itt van nem messze a Vértesszentkereszti bencés kolostor romja is, amely már a mértei miatt is kuriózum. Érdemes egyszerre meglátogatni mindkettőt. Sajnos a kolostor mint múzeum jelenleg nem látogatható, mert omlik és veszélyes, de kerítésen kívülről megnézve is hatásos látványt nyújt.

Hogy készüljek?

Hasznos öltözködési tanácsok, és felszerelés tippek erre a túrára. Milyen eszközök kellenek a gondtalan természetjáráshoz? 

Mit vigyek?

Érdemes előre átgondolni, mennyi élelmet viszel magaddal, és mennyi időt fogsz eltölteni a túrán. Mennyi folyadék legyen nálad, és hol találsz vízvételi lehetőséget?

Merre menjek?

Néhány különböző nehézségű útvonal ajánlat arra az esetre, ha meglátogatnád ezt a helyet és szereted előre megtervezni a programot erőnlétednek megfelelően.

Öltözék, felszerelés a Gerencsér-vár meglátogatásához

Szükséges ruházat

Réteges, időjárásnak megfelelő túra ruházat, esőkabát, túrabot! Hidd el, ha eljössz ide, mindent be akarsz majd járni. Öltözködj kényelmesen.

Hasznos eszközök, felszerelések

Erdei sétában lesz részed, de van több szakasz ahol aszfaltos erdészeti úton kell haladni. A lábbelid ennek tudatában válaszd meg.

Tavaszi erdő

Élelem, folyadék, szükséges vízkészlet

Milyen élelmet vigyek?

A környék maga az érintetlen természet. Hozz magaddal szendvicset, vagy rágcsálni valót, ha akarsz sütnivalót is hozhatsz, ha nincs tűzgyújtási tilalom. A környéken nincsenek boltok, otthonról hozz mindent.

Mennyi vízre lesz szükségem?

Fejenként 1 – másfél liter vízzel kell készülni.

Vízvételi lehetőségek az út során…

A vár melletti forrásból tudsz vízet pótolni, de a kulacsba férjen több, hogy kitartson sokáig. Csak ez az egy vízvételi lehetőség van.

A Gerencsér-vár megközelítése

Pusztavámról a zöld jelzésen, vagy Oroszlányból a piroson is idejöhetsz, de ez a nagyobb távolság. Ha vonattal jönnél, hosszú, de szép túrára készülj.

Ajánlott útvonal a Mozgásvilág támogatásával

Pontos túraleírás letölthető GPX állománnyal

Töltsd le MOST!