A Tűzköves-hegy mini rezervátumai

A Tűzköves-hegy mini rezervátumai

A Nap-hegy és Tűzköves-hegy sok erdőjárónak lehet fehér folt. Pedig igen közel vannak a fővároshoz! Budaörs felett a Frank-hegy vonulatából kiemelkedő dombocskák, koronájukon egyfajta megmaradt zárványként őrzik azokat a kis természetvédelmi területeket, amelyek területén még tanösvények is helyet kaptak.

Budaörs üdülő övezete viszont körbe folyta őket. A Rupp-hegy is ide tartozik még, bár az már inkább a Budához tartozó Gazdagrét fölött emelkedik. A három kis csúcsot egyben érdemes felkeresni. Izgalmas hidacskák, pihenőpadok, sétányok esővédő házakkal és piknikezési lehetőséget adó tűzrakó helyekkel. Akár egy ebéd utáni sétának is megteszi. Viszont kihagyhatatlan!

Hogy készüljek?

Hasznos öltözködési tanácsok, és felszerelés tippek erre a túrára. Milyen eszközök kellenek a gondtalan természetjáráshoz? 

Mit vigyek?

Érdemes előre átgondolni, mennyi élelmet viszel magaddal, és mennyi időt fogsz eltölteni a túrán. Mennyi folyadék legyen nálad, és hol találsz vízvételi lehetőséget?

Merre menjek?

Néhány különböző nehézségű útvonal ajánlat arra az esetre, ha meglátogatnád ezt a helyet és szereted előre megtervezni a programot erőnlétednek megfelelően.

Öltözék, felszerelés a Tűzköves-hegy meglátogatásához

Szükséges ruházat

Mivel a környék teljes mértékben urbánus közeg, vagyis a területet utcák veszik körül, így semmilyen extra felszerelés nem szükséges. Utcai cipőben és ruházatban is körbe lehet sétálni a tanösvényeket. Nedvesebb időben azért nem árt egy vízálló cipő és esőkabát.

Hasznos eszközök, felszerelések

A három hegycsúcs közül a Rupp-hegy és a Nap-hegy tartogat némi kilátást Újbuda és Budaörs felé, hasznos eszköz egy távcső. A telefonra érdemes valamilyen növényhatározó alkalmazást telepíteni, a tanösvényeken főleg érdekes növényeket és fákat fogunk találni.

Pihenő a Tűzköves-hegy oldalában

Élelem, folyadék, szükséges vízkészlet

Milyen élelmet vigyek?

Ha nincs tűzgyújtási tilalom, akkor bátran készülhetünk egy kis piknikezésre is, a Nap-hegy tetején az eső kunyhóknál kijelölt tűzrakóhelyeket is találunk. Egyébként egy pár órás túrára készülve némi nassolni valóval is el leszünk út közben.

Mennyi vízre lesz szükségem?

Mindegy, hogy Budaörs, vagy Gazdagrét felől közelítjük meg a területet, a településeken találunk boltokat, ahol be lehet vásárolni minden szükséges dolgot. Ettől függetlenül vigyünk fejenként egy üveg folyadékot.

Vízvételi lehetőségek az út során…

Budaörs nyaraló övezetében az utcákon sok helyen találunk köztéri kutakat, ahonnan pótolhatjuk a víz készleteket. Szükség esetén keressük fel a közkutak weboldalt, ahol térképes ivóvíz kereső lehetőséget találunk.

A Tűzköves-hegy megközelítése

A sétára indulhatunk az Irhás-árokból is, ahová a 8-as busszal eljuthatunk Gazdagrét vagy a BAH-csomópont felől is. Budaörs felől is érkezhetünk, oda pedig a 40, 40B, 88, 88A buszokkal utazhatunk Kelenföld Őrmezőről.

Ajánlott útvonal a Mozgásvilág támogatásával

Pontos túraleírás letölthető GPX állománnyal

Töltsd le MOST!