A Nyakaskő és a Madárszirt

Nyakaskő alulnézetből

Biatorbágy délkeleti szegletében valahol a Tétényi-fennsík peremén találunk egy különleges sziklaformációt, ez a Nyakaskő és a Madárszirt perem szerű letörése. Alig emelkedik ki a környezetéből, és mégis amikor lepillantunk a tetejéről, szédítő kilátás tárul a szemünk elé.

Az egész sziklasornak az a különlegessége, hogy vízszintes csíkokban szemlélhetjük meg a keresztmetszetükben az egymásra rakódott üledékes kőzetek rétegeit. Ezért is kapta a Nyakaskő a nevét, mert néhány ilyen üledék réteg kevésbé állt ellen az eróziónak, így a sziklatömbnek az elemek pusztító hatására nyaka keletkezett. Ez főleg a szomszédos Madárszirtről fedezhető fel. Felmászni ide, olyan, mintha egy pillanatra valamilyen magas-hegységi környezetbe kerültünk volna.

Hogy készüljek?

Hasznos öltözködési tanácsok, és felszerelés tippek erre a túrára. Milyen eszközök kellenek a gondtalan természetjáráshoz? 

Mit vigyek?

Érdemes előre átgondolni, mennyi élelmet viszel magaddal, és mennyi időt fogsz eltölteni a túrán. Mennyi folyadék legyen nálad, és hol találsz vízvételi lehetőséget?

Merre menjek?

Néhány különböző nehézségű útvonal ajánlat arra az esetre, ha meglátogatnád ezt a helyet és szereted előre megtervezni a programot erőnlétednek megfelelően.

Öltözék, felszerelés a Nyakaskő meglátogatásához

Szükséges ruházat

A sziklák környezete morzsalékos, apró kövekkel van tele, és néhány helyen elég meredek lejtőket kell felfelé és lefelé is megmásznunk, így elengedhetetlen a jól tapadó túracipő vagy bakancs. Ez azért is lényeges, mert ha az Iharos hegyeit is be szeretnénk járni, akkor arra lehetnek sáros útszakaszok. Esőruha feltétlenül legyen nálunk.

Hasznos eszközök, felszerelések

A sziklák környékén és a környező hegyeken is előfordulnak meredekebb útvonal szakaszok, érdemes túrabotot vinni. Fényképező, vagy fotózásra alkalma telefon feltétlenül legyen nálunk, mindent (is) le akarunk majd fotózni. A Madárszirt és a Nyakaskő környéke viszonylag huzatos hely, szélálló réteget is készítsünk be.

Pihenő a száz lépcső alatt

Élelem, folyadék, szükséges vízkészlet

Milyen élelmet vigyek?

A sziklák alatt két helyen is találunk tűzrakó helyet, ha van kedvünk sütögetni és tűzgyújtási tilalom sincsen, akkor készülhetünk piknikezni. Arra viszont készülni kell, hogy ezt a két helyet sokan ismerik, és nem biztos, hogy nem lesznek foglaltak. Egy napi hideg élelem, és gyors energiát adó protein szelet, vagy magvak nem árt ha vannak velünk út közben.

Mennyi vízre lesz szükségem?

Lehetőleg fejenként másfél liter vizet érdemes vinni, meleg időben hamar fogy. Piknikhez sincsen vízvételi lehetőség, ezért inkább készüljünk több vízzel.

Vízvételi lehetőségek az út során…

A Nyakaskő környékén nincsen vízvételi lehetőség és bolt sincs a közelben. A legközelebbi vízvételi lehetőség Sóskút vagy Biatorbágy, mindkettő több kilométerre található innen

A Nyakaskő megközelítése

A környéket a Sóskúti busszal lehet megközelíteni, amely Kelenföldről közlekedik. Biatorbágy utolsó megállójánál kell leszállni, és innen nagyjából 2km séta a Madár-szirt alatti ösvényen. Autóval a szikla alatt le tudunk parkolni. Hosszabb túrát indíthatunk a Biatorbágyi viadukttól is az Iharoson át.

Ajánlott útvonal a Mozgásvilág támogatásával

Pontos túraleírás letölthető GPX állománnyal

Töltsd le MOST!