Lengyel-kápolna Hegymagason

Lengyel-képolna, Hegymagas. Háttérben a Szigligeti vár

A Hegymagasi Lengyel-kápolna egy megkerülhetetlen hely! Nem csak azért, mert a Szent-György-hegyre vezetőutak szinte mindegyike érinti, hanem azért is, mert szépsége egyszerűen rabul ejt. Ilyen környezettel nem is csoda.

A Szent György-hegyre is érdemes felmászni. Találsz rajta egy csodálatos bazalt orgonát, hihetetlen kilátást, hamisítatlan Balaton-felvidéki borvidék hangulatot, a Mennyország teraszt nagyon finom házi szörpökkel, jeges kávéval, oroszlán fejű forrást, eldugott romokat és pincéket, valamint a Lengyel kápolnát. A hegyet körtúrán is bebarangolhatod, és talán így érintheted a legtöbb látványosságot is.

Hogy készüljek?

Hasznos öltözködési tanácsok, és felszerelés tippek erre a túrára. Milyen eszközök kellenek a gondtalan természetjáráshoz? 

Mit vigyek?

Érdemes előre átgondolni, mennyi élelmet viszel magaddal, és mennyi időt fogsz eltölteni a túrán. Mennyi folyadék legyen nálad, és hol találsz vízvételi lehetőséget?

Merre menjek?

Néhány különböző nehézségű útvonal ajánlat arra az esetre, ha meglátogatnád ezt a helyet és szereted előre megtervezni a programot erőnlétednek megfelelően.

Öltözék, felszerelés a Lengyel-kápolna meglátogatásához

Szükséges ruházat

A Balaton-felvidék mediterrán jellegű éghajlatát figyelembe véve a Szent-György-hegyen mindenképpen szükséges lesz valamilyen extra felszerelés. Mivel kevés az erdős, árnyékos rész, így meleg esetén nap védelemről, hűvösebb idő esetén szél védelemről érdemes gondoskodni. 

Hasznos eszközök, felszerelések

Hegymagas a hegy déli oldalán található, ha nyáron látogatunk, legyen nálunk egy jó kalap, vagy sapka, mert jó sok napfényben lesz részünk. A kápolnáig akár kocsival is el lehet jutni, de ha meglátogatjuk a hegy magasabb régióit is, akkor túracipő, bakancs, és túrabot sem árt. Na meg az elmaradhatatlan fényképező távcső kombó. Otthon ne hagyd, mert állandó a sok panoráma.

A Szent-György-hegy orma a Lengyel-kápolna fölött

Élelem, folyadék, szükséges vízkészlet

Milyen élelmet vigyek?

A Szent-György-hegy a borvidék közepe, ezért a hegy lábánál és fentebb is találunk vendéglátó helyeket, ahol élelmet, innivalót vásárolhatunk. Mindenképp tájékozódj a nyitva tartásokról, ne érjen meglepetés. Természetesen azért szükséges némi saját élelem is.

Mennyi vízre lesz szükségem?

Fontos, hogy minden túrázónál legyen egy – másfél liter víz, ha gyerekekkel mész akkor náluk is, mert – különösen meleg időben – a megosztott vízkészletek hamar elfogynak. A hosszú túrán ez különösen fontos, és az is, hogy előre tájékozódj, meddig kell beosztani, hol tudsz utánatölteni.

Vízvételi lehetőségek az út során…

Hegymagason van egy nagyon szép forrás, ez az Oroszlán fejű kút, ahonnan út közben feltöltheted kulacsodat. A környéken több borpince is rendelkezésre áll, ahol vízhez lehet jutni.

A Lengyel-kápolna megközelítése

Autóval egész a kápolnáig eljuthatunk, busszal pedig a Tapolca és Badacsony között közlekedő járatokkal tudunk ide utazni, a megállótól gyalog kell felsétálni ide.

Ajánlott útvonal a Mozgásvilág támogatásával

Pontos túraleírás letölthető GPX állománnyal

Töltsd le MOST!