Meszes-hegy a rejtett kincs

Meszes-hegy, Telki - Budajenő

Ha egy hegycsúcson nincsen kilátó, attól még nem biztos, hogy nincsen kilátás se. Egy kopár hegycsúcsról akkor is van, ha éppen nem kiemelkedően magas. Ilyen a Meszes-hegy is, ahová jelzett turistaút nem vezet fel, éppen ezért nem is annyira közismert.

A Budai-hegyek nyugati szegletének egy nyugalmas helyszíne, egy kőkereszt is áll a tetején. Szép tiszta időben a Gerecse és a Vértes vonulatai bontakoznak ki a távolságból, de az alatta fekvő Perbált, Telkit és Budajenőt is megcsodálhatjuk madártávlatból. A környék fokozottan védett, ne térj le az utakról, és ne károsítsd a természetet semmilyen módon.

Hogy készüljek?

Hasznos öltözködési tanácsok, és felszerelés tippek erre a túrára. Milyen eszközök kellenek a gondtalan természetjáráshoz? 

Mit vigyek?

Érdemes előre átgondolni, mennyi élelmet viszel magaddal, és mennyi időt fogsz eltölteni a túrán. Mennyi folyadék legyen nálad, és hol találsz vízvételi lehetőséget?

Merre menjek?

Néhány különböző nehézségű útvonal ajánlat arra az esetre, ha meglátogatnád ezt a helyet és szereted előre megtervezni a programot erőnlétednek megfelelően.

Öltözék, felszerelés a Meszes-hegy megmászásához

Szükséges ruházat

A megtervezett túrád hosszától függően válassz lábbelit. Ha nagyobb túrára indulsz érdemes bakancsban nekiindulni, és nedvesebb időben sáros részekre is számítanod kell. 

Hasznos eszközök, felszerelések

A Meszes-hegy körzetében rengeteg védett növénnyel találkozhatsz akár a különböző évszakok szerint is. Nem mondom, hogy cipelj magaddal egy vaskos növényhatározót, de ha már nálad van az okos telefonod, érdemes növényhatározó alkalmazást telepíteni, amely akár fotó alapján is megmutatja, milyen virágokkal találkoztál. Hosszabb túrára botot is érdemes bekészíteni.

Pihenő a Meszes-hegy peremén

Élelem, folyadék, szükséges vízkészlet

Milyen élelmet vigyek?

Ezen a túrán védett területeken fogsz sétálni, így tüzet rakni sehol nem tudsz majd. Mindenképpen vigyél magaddal egy napi élelmet.Telkiben vagy Budajenőn találsz boltokat vagy vendéglátóhelyeket.

Mennyi vízre lesz szükségem?

Fontos, hogy minden túrázónál legyen egy – másfél liter víz, ha gyerekekkel mész akkor náluk is, mert – különösen meleg időben – a megosztott vízkészletek hamar elfogynak. A hosszú túrán ez különösen fontos, és az is, hogy előre tájékozódj, meddig kell beosztani, hol tudsz utánatölteni.

Vízvételi lehetőségek az út során…

A Meszes-hegy régiójában forrásokat nem találsz, ezért bőségesen kell vizet, folyadékot vinni a túrára. A hegy alatti falvakban lesz lehetőséged utánpótlást szerezni.

A Meszes-hegy megközelítése

Telki és Budajenő kocsival és busszal is megközelíthető Budapestről az agglomerációs járatokkal.

Ajánlott útvonal a Mozgásvilág támogatásával

Pontos túraleírás letölthető GPX állománnyal

Töltsd le MOST!