Főkút forrás, egy kevésbé ismert római emlékhely

A Főkút forrás kifolyója

A Főkút forrás egy fontos római kori emlékhely! De hogyan kapcsolódik a mindenki által ismert Aquincumhoz? Pláne, hogy Páty határában van. Ennek kell most utána járnunk. A középkorban az igen bővizű forrásnak kimagaslóan jó vízminősége volt és a rómaiak ezt fel is fedezték.

Sajnos napjainkban ez már nem így van. Egy 2019-es vízminőség vizsgálat szerint már nem ivóvíz. Gyógyító erejű forrásnak tulajdonították, így egy egész fürdőhelyet építettek köré. A mondák szerint ekkor létesült először település ezen a környéken. A Páty és Biatorbágy között fekvő dombos vidék nagyon kellemes kirándulóhely, ez a Főkúti parkerdő, ahová bármilyen évszakban érdemes ellátogatni. Van egy felhagyott kőfejtő is, ahová fából készült lépcsőn lehet lemenni, és odalent egy kellemes turista pihenőt találunk. A közelben felfedezhető a Pátyi pincesor is.

Hogy készüljek?

Hasznos öltözködési tanácsok, és felszerelés tippek erre a túrára. Milyen eszközök kellenek a gondtalan természetjáráshoz? 

Mit vigyek?

Érdemes előre átgondolni, mennyi élelmet viszel magaddal, és mennyi időt fogsz eltölteni a túrán. Mennyi folyadék legyen nálad, és hol találsz vízvételi lehetőséget?

Merre menjek?

Néhány különböző nehézségű útvonal ajánlat arra az esetre, ha meglátogatnád ezt a helyet és szereted előre megtervezni a programot erőnlétednek megfelelően.

Öltözék, felszerelés a Főkút forrás meglátogatásához

Szükséges ruházat

Ha száraz napos idő van, akkor eljöhetünk ide egy sima sétára is. Ilyenkor rövid túrára készülve elég egy sport- vagy félcipő. A forrás környéke egy picit ingoványos, azért itt bele lehet lépni a vízbe ha nem figyelünk. Hosszabb túra esetén inkább bakancsot érdemes húzni.

Hasznos eszközök, felszerelések

A környék bokros cserjés, ligetes, csak kevesebb erdős rész van. Nyáron ha süt a nap, sapka, kalap napszemüveg nem árt, ha van nálunk. Így télen éppen a hideg ellen érdemes jobban védekezni, mert szeles lehet. Hosszabb útra túrabot sem árt.

Falépcső a bányába

Élelem, folyadék, szükséges vízkészlet

Milyen élelmet vigyek?

Ez a hely egy tipikus piknikező hely, több turista pad és tűzrakó hely található itt, persze mindenképpen tájékozódjunk a tűzgyújtási szabályokról. Egy napi élelem legyen nálunk, bár harmadik lehetőségként a közelben található a Cukorborsó étterem is, ha éppen a kulináris kényeztetést választanánk.

Mennyi vízre lesz szükségem?

Mivel a forrás sajnos nem iható, ezért készüljünk fel vízzel, amennyire szükségünk lesz.

Vízvételi lehetőségek az út során…

A túrát Biatorbágyon és Pátyon is elkezdhetjük, itt vannak vízvételi lehetőségek, boltok, kutak.

A Főkút forrás megközelítése

Biatorbágyon a Vasútállomástól a temető mellett elhaladva jutunk az erdőbe. Pátyon a Mézes-hegynél kell vagy parkolni, vagy leszállni a buszról, itt parkoló is van a Cukorborsó étteremtől nem messze. Ide Budapestről érkeznek buszok, ahogy a Biai vasútállomásra is.

Ajánlott útvonal a Mozgásvilág támogatásával

Pontos túraleírás letölthető GPX állománnyal

Töltsd le MOST!