Gánti Bauxit Földtani Park: Túra marsbéli tájakon

Gánti bauxit földtani park

Ha egyszer a Marson szeretnél sétálni, előzetesen kipróbálhatod az érzést a Gánti Bauxit Földtani Parkban. Gánt település határában nagy területen találhatók felhagyott bányák, amelyeket mára már természetvédelmi területté nyilvánítottak. A növényzet elkezdte visszahódítani a területet, de még így is vannak nagy kiterjedésű vöröslő dűnék a környéken.

Találsz itt egy frissen épült látogatóközpontot is, sőt még a föld alá is belátogathatsz a bányamúzeumban. Viszont ha kevésbé látogatott csodákra vágysz, akkor irány a Meleges-hegy gerince. Több bányaterület is van itt a hegy oldalában, amelyek szabadon bejárkálhatóak. Mássz fel a buckákra és készíts trükkös képeket. Ha jól állítod be a látószöget, még a növényzetet is kihagyhatod, és tényleg olyan képek lesznek, mintha a Marson sétálnál. Egyébként növényzettel együtt is érdekes képeket lehet készíteni, mert a talaj vöröse és a fák, bokrok zöldje hihetetlen kontrasztokat adnak vissza. Van itt tanösvény is, a táblákról informálódhatsz a környék látványosságairól és értékeiről. A Meleges-hegy tetejéről a kereszt mellől pedig letekinthetsz a völgybe, ahol Gánt fekszik.

Hogy készüljek?

Hasznos öltözködési tanácsok, és felszerelés tippek erre a túrára. Milyen eszközök kellenek a gondtalan természetjáráshoz? 

Mit vigyek?

Érdemes előre átgondolni, mennyi élelmet viszel magaddal, és mennyi időt fogsz eltölteni a túrán. Mennyi folyadék legyen nálad, és hol találsz vízvételi lehetőséget?

Merre menjek?

Néhány különböző nehézségű útvonal ajánlat arra az esetre, ha meglátogatnád ezt a helyet és szereted előre megtervezni a programot erőnlétednek megfelelően.

Öltözék, felszerelés a Gánti Bauxit Park meglátogatásához

Szükséges ruházat

A Vértesben rengeteg felé lehet barangolni, és szálláshely is van jónéhány, így akár több napos túrára is jöhetsz. Egy napra viszont a szokásos réteges meleg és eső öltözet fontos. A lábbeli pedig olyan legyen, amit nem sajnálsz. Ha nincs bakancsod, akkor is egy olyan cipőt hozz, amit nem sajnálsz, ha vörösre színez a bauxit. 

Hasznos eszközök, felszerelések

Elsősorban a fényképező a fontos, ezt a tájat meg kell örökítened. Ha nincs fotó masina, akkor a telefon is megteszi. Lehetőség szerint hozz valamilyen állványzatot, amire rá tudod tenni a készüléket még akkor is, ha többen jöttök, hiszen a képeken mindenkinek rajta kell lennie, ez nem kérdés!

Sátrak a Fecskepalota udvarán

Élelem, folyadék, szükséges vízkészlet

Milyen élelmet vigyek?

A környék nem kifejezetten piknikezős hely, így ne készülj sütögetésre. Egy napi hideg élelem bőven megteszi, a túra után ki lehet próbálni valamelyik csákvári vagy gánti étteremet is.

Mennyi vízre lesz szükségem?

A földtani parkban nincsenek források. Mindenképp hozz megfelelő mennyiségű vizet kulacsban. Fejenként legalább egy liter vízzel számolj.

Vízvételi lehetőségek az út során…

Vízvételi lehetőség a látogatóközpontnál van, vagy Gánton a faluban köztéri kutakból. Italbolt, étterem szintén található itt, ha szükség van vízre, vagy egyéb innivalóra.

A Gánti Bauxit Park megközelítése

Autóval a bányatelepnél található parkolóban, vagy az út túloldalán lévő szabad parkoló területen lehet megállni. Busszal is idejöhetsz, Székesfehérvárról, vagy Csákvárról. Ez ugyanaz a buszjárat két végállomása, és Gánt egy köztes állomás.