A Mórocz-tető és Bátorkő vára

A Mórocz-tető panorámája

Ha egy igazán megkapóan szép helyre vágysz, és bírod az izgalmakat is, akkor a következő célpontod legyen a Mórocz-tető. Lélegzet elállító kilátást fogsz találni, innen még a Velencei-tavat és a Balatont is felfedezheted.

Miért izgalmas? Egyrészt mert vadban gazdag a környék, és ha szerencséd van, talán találkozhatsz is velük. Ami kevésbé jó hír, az, hogy a környék aktív vadászterület, így mindenképp tájékozódj előre, hogy nincs-e vadászat a környéken, amikor a látogatást tervezed. A másik izgalomra adó ok pedig a Várpalotai lőtér! Azt is feltétlen ellenőrizd, mikor van lőgyakorlat. Ilyenkor tilos erre a környékre menni.

Viszont, ha semmilyen lezárás nem fenyeget, akkor látogass el ide! Várpalota felől a Várvölgyi tanösvényen Bátorkő várának meglátogatásával, esetleg Tés felől, ahol egy műemlék szélmalmot is felfedezhetsz.

Sőt! UFO-kat szoktál keresni? Ugyanis éppen itt történt 1992-ben az elhíresült Fajdas-hegység beli UFO rejtély. Sokan láttak egy csészealjhoz hasonló tárgyat. Elindulsz felfedezni?

Hogy készüljek?

Hasznos öltözködési tanácsok, és felszerelés tippek erre a túrára. Milyen eszközök kellenek a gondtalan természetjáráshoz? 

Mit vigyek?

Érdemes előre átgondolni, mennyi élelmet viszel magaddal, és mennyi időt fogsz eltölteni a túrán. Mennyi folyadék legyen nálad, és hol találsz vízvételi lehetőséget?

Merre menjek?

Néhány különböző nehézségű útvonal ajánlat arra az esetre, ha meglátogatnád ezt a helyet és szereted előre megtervezni a programot erőnlétednek megfelelően.

Öltözék, felszerelés a Mórocz-tető meglátogatásához

Szükséges ruházat

Egy napos túrára szerencsére nem kell sok holmit vigyél, mindenképpen fontos az évszaknak és időjárásnak megfelelő réteges öltözet, és esőréteg akkor is, ha szép időt jósolnak. A környéken számos szekérút található, amelyek nedvesebb időben sárosak, zárt cipőben, bakancsban gyere túrázni. 

Hasznos eszközök, felszerelések

A tanösvényen és a hegyen számos szép kilátópont vár, otthon ne hagyd a fényképezőgéped. Igen, a mobil telefon is jó. Vannak rövid emelkedők, különösen akkor ha felmászol a Vár-völgy peremére, és felülről is megnézed a vár megmaradt tornyát. Ezekre a helyekre nem árt, ha készülsz túrabottal. Ha egy meleg nyári napon érkezel, jusson eszedbe, hogy a közeli Velencei-tóban csobbanni is lehet. Igen, fürdő cuccra gondoltam.

Élelem, folyadék, szükséges vízkészlet

Milyen élelmet vigyek?

Bátorkő vára alatt van egy tűzrakóhely, de mivel csak egy van, így nem biztos, hogy odaférsz. Érdemes inkább instant élelmet hozni.

Mennyi vízre lesz szükségem?

Fontos, hogy minden túrázónál legyen egy – másfél liter víz, ha gyerekekkel mész akkor náluk is, mert – különösen meleg időben – a megosztott vízkészletek hamar elfogynak. mindig tájékozódj, meddig kell beosztani, hol tudsz utánatölteni.

Vízvételi lehetőségek az út során…

Itt az sajnos nem lesz! Feltétlenül legyen nálad megfelelő mennyiségű víz. Várpalotán vagy Tésen tudsz vizet venni induláskor.

A Mórocz-tető megközelítése

Várpalotáról a Vár-völgyi tanösvényen végigsétálva érheted el. Várpalotára vonattal is kényelmesen megérkezhetsz. Tés felől a piros jelzésen, ahová autóval vagy busszal tudsz eljutni.